de wisseling van de seizoenen


de wisseling van de seizoenen 1.0

de opeenvolging van de periodes waaruit een jaar bestaat in hun vaste cyclus, vooral beschouwd vanuit het oogpunt van de weersgesteldheid

Algemene voorbeelden


De natuur moeten we zien als een eindeloze kringloop van opbouw en afbraak, die door de wisseling der seizoenen treffend wordt uitgebeeld: er is nieuw leven dat opgroeit, tot bloei komt en afsterft nadat het nieuw leven heeft voortgebracht.

http://www.shinto.nl/shinto.nl/main%20ned.htm

De anno-domini jaartelling werd langzaam en moeilijk geaccepteerd. Zeker op het platteland was exact 'databesef' ver te zoeken. Middeleeuwse boeren hadden in eerste instantie een cyclisch wereldbeeld, volgens de wisseling van de seizoenen en de jaarlijks terugkerende feesten.

http://www.let.leidenuniv.nl/history/hic/2000-1/angst.htm

de wisseling van de seizoenen 2.0

de opeenvolging van lente, zomer, herfst en winter in hun vaste, jaarlijkse cyclus

Algemene voorbeelden


Dit beeld verklaarde voor de oude Grieken het ontstaan van de wisseling van de seizoenen in lente, zomer, herfst en winter.

http://books.google.nl/books?id=bP8VpoUsvC4C&pg=PA78&dq=%22wisseling+van+de+seizoenen%22+lente&hl=en&sa=X&ei=7CqSUcLfCeuZ0QXy6oCgCA&ved=0CE0Q6AEwBA#v=onepage&q=%22wisseling%20van%20de%20seizoenen%22%20lente&f=false,

Hij houdt van de wisseling van de seizoenen. Hij kan genieten van de ontspringende lente, ontspannen zijn in het krachtige rijpen van de zomer, zich verwezenlijken in de kleurige laatste gloed van de herfst en zich verdiepen in de stilte van de winterse sneeuw.

http://books.google.nl/books?id=N5R8rCrg1hgC&pg=PA159&lpg=PA159&dq=zich+verdiepen+in+de+stilte+van+de+winterse&source=bl&ots=LpvoWxVKvF&sig=jVqpOKhDms4DJN-IDIS6f1stypk&hl=en&sa=X&ei=4SuSUffpDsaS0QWg_oCYBA&ved=0CC4Q6AEwAA#v=onepage&q=zich%20verdiepen%20in%20de%20stilte%20van%20de%20winterse&f=false,

De wisseling der seizoenen [...] Vanzelfsprekend wordt het immers lente en zomer en zo alle jaargetijden door, in boeiende afwisseling.

http://www.digibron.nl/search/detail/013b08a650d8fedecaa2fdbd/de-wisseling-der-seizoenen,